Golden Hour www.lindahaggh.com.jpg

Hi.

I am Linda, based out of Sweden but mostly traveling the world. Here you will find my travel tips, healthy lifestyle tips, my personal style and lifestyle in general. Thank you for following on my new adventures.

X

Follow me on Instagram

Follow
How I balance my thyroid gland naturally

How I balance my thyroid gland naturally

Fresh and local produced veggies

Fresh and local produced veggies

Ja visst! Jag har haft problem med min sköldkörtel. Det är ett väldigt vanligt problem bland kvinnor i Sverige verkar det som. Jag har inte velat prata om detta innan då jag faktiskt ville vänta tills jag blev bättre. 

Underfunktion i sköldkörteln - hypotyreos drabbar fler och fler kvinnor idag. Det innebär att sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormoner. Sköldkörteln reglerar ämnesomsättningen så en underfunktion resulterar i att kroppens ämnesomsättning går på lågvarv, därav ofrivillig viktuppgång. Vanliga symptom är b.la : känsla av att något är fel, frusenhet, låg ämnesomsättning trots bra kost och träning, tappar hår, trötthet, oroskänslor, förstoppning, nedstämdhet/ depression, torr hud, ansiktssvullnad, torrt hår mm. Något som jag även märkte av var att mina ögonbryn blev väldigt tunna, speciellt ut mot kanterna. Och min kroppstemperatur var alltid väldigt låg runt 36 grader och jag frös JÄMT. Jag fryser nästan aldrig längre :) 

Bakomliggande orsaker kan vara näringsbrist, dålig matsmältning eller att kroppen inte tar upp näringen ordentligt, samt stress som förmodligen är en av de vanligaste orsakerna där långvarig stress och kortisol utsöndring kan ha orsakat binjureutmattning. Är detta fallet måste du läka dina binjurar i första hand och då är det läkande kost och vila som gäller. 

Organic eggs from the local farmer

Organic eggs from the local farmer

Oftast tar det flera år att utveckla en underfunktion i sköldkörteln och symptomen kan komma sakta, en efter en. Oftast ges Levaxin ut av sjukvården men jag valde i mitt fall att inte ta några läkemedel utan att istället stöda min kropp med rätt näring och kosttillskott samt att "fixa" grundorsaken till varför sköldkörteln krånglade i första hand. Våra kroppar är unika och säger till när något inte står rätt till genom att vi får symptom och inte mår bra. I mitt fall misstänkte jag att min grundläggande orsak var utmattade och sönder stressade stackars binjurar. Med tanke på vilket hektisk och stressande liv jag levt, är det ganska logiskt att det var så. När jag tänker efter så har nog min kropp sagt ifrån väldigt länge o velat sakta ner men jag har kört på och pushat min kropp in i det sista, och inte tillåtit mig själv vara "trött" för då har jag istället känt mig slö eller inte produktiv nog. Ack så fel jag hade, men när man lär känna sin egna kropp på djupet och lyssnar på dess signaler och symptom kan den läka och göra under med rätt kost, näring, bra kosttillskott av hög kvalitét samt rätt träning som passar just din kropp och din livssituation. Man ska inte gå runt och må dåligt halva månaden, man ska inte ha hormoner som ställer till det och får dig att känna dig galen, man ska inte känna konstant oro, ångest eller depression. Det ÄR inte normalt. På något sätt känner jag att det i Sverige är normalt. Kvinnor mår ju dåligt halva månaden pga ägglossning och mens, det bara är ju så, eller ? Problemet är att det har blivit något som man gärna inte pratar om, istället ska man skämmas av att må dåligt och allt ska se så bra ut, sedan får man antidepressiva medel så ska allt bli bra igen. Men jag tror inte på det, visst det hjälper säkert många människor att hantera depressionen och ångest tillfälligt men hur är det på lång sikt? Vad händer när kroppen börjar vänja sig vid alla preparat och medel, ska man ta mer då för samma önskade effekt ? Eller måste man höja doserna resten av livet? Detta är få frågor som jag ställt många gånger av min rena nyfikenhet och aldrig fått ett konkret svar. I många fall kan kroppen med rätt medel (naturliga) få de resurser den behöver för att läka och reparera sig på egen hand. Det är så vi är byggda. Våra biokemiska processer och allt vad våra kroppar är kapabla till är helt otroligt och unikt med rätt förutsättningar förstås. Detta borde vara en prioritering, och om inget av det skulle  fungera ja då kanske man kan överväga mediciner, men man är snabb att sätta in mediciner direkt som om det vore enda utvägen. 

Extra vitamin C to support the adrenal glands

Extra vitamin C to support the adrenal glands

Jag fick tillbaka mina senaste provresultat strax efter jul och min sköldkörtel är tillbaka till nästan perfekta värden än mina senaste värden som var väldigt dåliga. Hur underbart? Jag är så glad och jag önskar att jag kunde nå ut till fler kvinnor så fler som har haft problem med just sköldkörteln kan få hjälp med sin hälsa. Ett råd från mig till er, stå på er! Jag vet att det kan kännas ensamt och tomt när man vet att något i ens kropp inte står rätt till och sjukvården säger att alla värden är perfekta. När jag var inne första gången och mådde riktigt dåligt sa läkaren till mig att åka hem och ta ett glas SOCKER VATTEN och en NATTAMACKA!!? Jag är ändå en person som sällan går till läkaren om jag inte mår riktigt dåligt och känner att jag inte kan lösa det på egen hand. Redan där valde jag att börja min egna "forskning" och blev min egna försökskanin. Är det något du kan bli rik på så är det kunskap. Riktig fakta och forskning mina vänner. Vad är logiskt ? Vad känns rätt ? Bara för att någon säger något till dig behöver det inte betyda att de har rätt, att de faktiskt vet. Innan man får förklarat VAD som är felet kommer man ju gå runt och va ängslig och oroa sig för det. Ingen känner sin kropp bättre än du själv. 

Glutamine to prevent leaky gut

Glutamine to prevent leaky gut

Tänker på ett väldigt enkelt sätt dela med mig av mina tips till er, men tänk på att det är väldigt individuellt. Detta har iaf fungerat för mig.

Undvik stress till alla pris. Undvik hård träning som snarare stressar kroppen då man läker sin sköldkörtel. Långa promenader, frisk luft, simning, yoga, meditation, stretching, lättare träning med egen kroppsvikt funkade för mig. Stärk även binjurarna som tar stryk under långvarig stress och ständig utsöndring av kortisol.

Ät bra antiinflammatorisk kost som paleo eller LCHF, du får känna efter vad som passar dig det är som sagt väldigt individuellt. Undvik gluten, socker, snabba kolhydrater och mejerier som frisätter insulin, som i sin tur orsakar ett ojämt blodsocker vilket inte gynnar sköldkörteln eller resten av kroppen heller för den delen. Undvik vissa livsmedel som råa kålsorter, rå broccoli, och soja (isoflavoner). Jag kan äta både tillagad broccoli samt kål utan några problem och i måttliga mängder. Ät ren mat och rena råvaror, alltså INGA halvfabrikat!!! Det är viktigt att du inte går runt och är hungrig, så ät ordentligt med riktig och bra mat, snåla INTE på fettet. 

När jag menar antiinflammatorisk kost betyder det helt gluten fri. Gluten irriterar tarmen och tarmslemhinnan. Jag har även valt att vara helt mejeri fri då jag är känslig och mjölksocker höjer mitt insulin och jag personligen får inte ut så mycket av att äta mejeriprodukter. Det finns så många hälsosamma alternativ idag i form av kokos mjölk/ kokosgrädde och olika sorters nöt mjölk som jag använder istället och som får mig att må prima. 

Jag har även valt att undvika nattskuggeväxter, (nightshade), som för vissa människor kan orsaka inflammation, framför allt om man har en auto immun sjukdom, och jag har upplevt en enorm skillnad. Dessa växter producerar ett gift som heter solanin. Alla potatis växter innehåller solanin som är följande: vit potatis, tomat, cayenne peppar, aubergine, chili och paprika.

Jag har slutat äta stark mat helt och håller, tyvärr eftersom jag älskar stark mat. Men, det har gjort sådan enorm skillnad för mig och min mage. Och vi vill ju undvika alla sorters irritationer för magen och tarmen. 

UNDVIK KOFFEIN - Även detta är en stress för kroppen då man jobbar med att läka sin sköldkörtel. Jag dricker enbart naturliga örtteer som du hittar här.  

UNVIK ALKOHOL - Även detta är ren stress för en kropp som jobbar med att läka. 

Ta extra tillskott av aminosyror vid behov. Jag tar själv bcaa vid behov. Vilken jag använder hittar du här.

FASTA INTE - Fasta kan vara toppen för en frisk person och har många främjande egenskaper, men, om du läker din kropp från binjureutmattning eller underfunktion i sköldkörteln är detta super stressande för din kropp och kan sluta i ännu mera oreda, symptom och inflammationer. 

Jag har även bytt ut min tandkräm till en naturligare samt helt fluorfri, fluor ska tydligen INTE gynna sköldkörteln. 

Fluoride free toothpaste

Fluoride free toothpaste

Svenskt är bäst och ekologiskt om möjligt. Varför - Jo för att slippa alla bekämpningsmedel och gifter och för att få rena naturliga råvaror som ej skadar din kropp, samt din sköldkörtel. För att i Sverige har vi djurlagar som måste följa visst protokoll. Utländskt kött och djurprodukter innehåller ofta antibiotika, hormoner och annan skit som är super skadande och påfrestande för kroppen. Kan inte ens förstå att vi som har ett så fint land, med så fina bönder och natur och marker ens får ha så mycket import på hyllorna i affären. Gynna de svenska bönderna säger jag för både dig själv och din hälsa. I längden kommer du och din familj tjäna på det, det kan jag lova dig.  

Stärk din kropp med RÄTT kosttillskott och rena livsmedel. Du hittar vilka kosttillskott jag använder för att balansera min sköldkörtel här. Där har jag samlat alla kosttillskott och livsmedel som jag själv använder och där berättar jag även vad de är bra för, samt varför jag använder dem. Jag är inte sponsrad på något sätt utan köper mina produkter precis som vem som helst. När jag startade allt detta tyckte jag själv att det var förvirrande och det finns så mycket info på nätet både bra och dåligt och det var så svårt att veta vad och vem man ska lyssna på. Sedan utbildar jag även mig till kostrådgivare och hälsocoach så där har jag en fördel att få en hel del info via min utbildning. Detta är ju faktiskt något som i praktiken har fungerat för mig, mina provresultat visar klart och tydligt en enorm återhämtning och viktigast av allt : jag mår bra. Jag är pigg igen och känner igen min egna kropp vilket är en enrom lättnad. 

Jag personligen äter INGET som höjer mitt blodsocker, det inkluderar även viss frukt (fruktsocker) och vissa grönsaker (med högt GI). Äter dock desto mer bär och gröna grönsaker vilket fungerar bra för mig. Min kropp mår bäst av lagom med protein från ekologisk svenskt nöt, lamm och kalkon, vildfångad fisk och skaldjur, ägg, bra fetter från avokado, kall pressad olivolja, kokosolja, vissa nötter, vissa frön, samt lagom med ekologiska grönsaker. 

Ett tips är att handla efter säsong. Så att du får det som växer och odlas i Sverige på rätt årstid. På så sätt slipper du äta import som fraktas från andra sidan jorden och som förmodligen inte innehåller så mycket nyttigheter som man tror, pga av att de plockas ofta omogna så det kan mogna under färden till din affär och slippa bli gamla. 

SOV ordentligt och se till att få rätt sorts sömn. Sov gärna innan klockan 22, 23.00 senast. 

Jag kör dator och mobil fritt minst 1 timme innan läggdags. Har du svårt att somna brukar det funka bra att läsa en bok eller lyssna på en ljudbok. 

Hoppas du lärde dig något och att detta kunde vara till lite hjälp. Gillar du inlägget ? Dela gärna nedan så andra kvinnor kan ta del av detta.

X Linda  

Follow

Yes! It´s true. I have had problems with my thyroid gland. It is a very common problem among women in Sweden and around the world, I did not want to talk about this before, I wanted to wait until I got better and see if I really could heal the natural way. 

Low function of the thyroid gland - hypothyroidism affects more and more women today. This means that thyroid gland does not produce enough hormones. The thyroid gland regulates metabolism so a subfunction results in the body's metabolism going low, hence unwanted weight gain. Common symptoms include: feeling that something is wrong, freezing, low metabolism despite good diet and exercise, losing hair, fatigue, anxiety, constipation, depression / dryness, dry skin, facial swelling, dry hair, etc. Something that I also noticed was that my eyebrows became very thin, especially towards the edges. And my body temperature was always very low around 36 degrees and I was constantly freezing. I never freeze anymore :)

Underlying causes may be nutritional deficiency, poor digestion or the body does not absorb the nutrients properly, as well as stress that is probably one of the most common causes where prolonged stress and cortisol secretion may have caused adrenal fatigue. If this is the case, you must heal your adrenal glands first and then there is a healing diet and rest that applies.

It usually takes several years to develop a subcutaneous function of the thyroid gland and the symptoms may come slowly, one by one. Medication is usually given out, but in my case I chose not to take any medication, instead I wanted to support my body with proper nutrition and nutritional supplements, and to "fix" the root cause of why my thyroid gland was "broken" in the first place. Our bodies are unique and tell us when something is not right by having symptoms and not feeling well. In my case, I suspected that my main reason was many years of stress and making adrenal glands tired and exhausted. Given the hectic and stressful life I've lived, it's quite logical that this was the main reason. When I think about it my body has been trying to tell me to slow down for a very long time, but I did not listen and instead I have been pushing it not allowing my body to be tired or rest, cause then I would feel lazy or unproductive. I could not have been more wrong. When you really get to know your own body and listen to its signs and symptoms, you can heal and treat yourself with the right diet, nutrition, high quality dietary supplements and the right workout that suits your body and its needs that suits your life situation. No one should go around and feel sick half of the month, you should not have hormones that cause big problems and that at times make you feel crazy, you should not feel constant anxiety or depression. It is not normal. Somehow, I feel that people just accepted this and it became normal. Eventually you´ll probably get anti-depressant drugs and everything will be fine again. But I do not believe in this really, sure it certainly helps many people to handle the depression and anxiety temporarily but how is it in the long run?

What happens when the body begins to get used to all these medicines and do you have to take it for the rest of your life and increase the dose after some time to get the same desired effect? These are few questions that I asked many times from my pure curiosity and I never really got a concrete answer. In many cases, with the right resources the body can heal and repair on its own. That is how we are built. Our biochemical processes and everything our bodies are capable of is completely unbelievable and unique with the right resources of course. This should be a priority, and if nothing of it would work well then you might need to consider medications, but doctors are quick to prescribe medicine right away as if it was the only way out without even trying the natural way first.

I just received my latest test results right after Christmas and my thyroid gland is back to almost normal, after having very bad results before. How wonderful? I'm so happy and I wish I could reach out to more women so more people who have had this particular problem with the thyroid gland can get help with their health. One advice from me to you, don´t give up! I know that you may feel lonely when you know that something in your body is not right and your doctor says that everything looks perfect. When I visited the doctor here in Sweden for the first time and I felt really sick, the doctor told me to go home and take a glass of sugar water and a sandwich !? You said what. I'm still a person who rarely goes to the doctor if I'm not feeling really sick and feeling that I can not solve it on my own. My results then were already showing that the thyroid gland was already in trouble, and looking back today at those results I wish they would have told me to start healing them already at that point. Instead I went home and a year later the results had trippeled to the worse. At that point I started my own "research". If there´s anything you can get rich from, it´s knowledge. The right facts and research my friends. What is logical? What feels right? No one knows your body better than yourself.

In a very easy way, I want to share my tips with you, but keep in mind that it is very individual. This has worked for me.

Avoid stress at all costs. Avoid hard workouts that rather stress your body when healing your thyroid gland. Long walks, fresh air, swimming, yoga, meditation, stretching, lighter exercise with your own body weight worked very well for me.

Eat a good anti-inflammatory diet like paleo, you'll feel what suits you, it's very individual. Avoid gluten, sugar, simple carbohydrates and dairy that releases insulin, which in turn causes an uneven blood sugar, which does not benefit the thyroid gland or the rest of the body, either. Avoid some foods like RAW cabbage, broccoli, and soy. I can eat cooked broccoli AND cooked cabbage without any difficulties. Eat clean food and no junk food or artificial processed food. It is important that you´re not constantly hungry, so eat properly 3 times a day and don´t forget the good fats.

When I mean anti-inflammatory diet, it means completely gluten free. Gluten irritates the intestine and intestinal mucosa. I have also chosen to be completely dairy free since I am sensitive and milk sugar raises my insulin and I personally do not get so much out of eating dairy products. There are so many healthy options today in the form of coconut milk / coconut cream and different kinds of nut milk that I use instead and it makes me feel good.

I have also chosen to avoid night shade plants (nightshade), which for some people can cause inflammation, especially if you have an autoimmune disease, and I have experienced a huge difference. These plants produce a poison called solanine. All potato plants contain solanine which are as follows: white potato, tomato, cayenne pepper, eggplant, chili and peppers.

I have stopped eating spicy food completely, unfortunately because I love spicy food. But, it has made such a huge difference for me and my stomach. And we want to avoid all sorts of irritations to the stomach and bowel.

AVOID CAFFEIN - Even this is a stress to the body when you work to heal the thyroid gland. I only drink natural herbal teas that you can find here.

AVOID ALCOHOL - Even this is pure stress for a body that works to heal.

Take additional supplements of amino acids if needed. I take bcaa if needed. What type of supplements I use you can find it here.

DO NOT FAST - Fasting can be amazing for a healthy person and have many great benefits, but if you want to heal your body from adrenal fatigue or subcutaneous function in the thyroid gland, this is super stressful to your body and can end in even more symptoms and inflammations.

I have also replaced my toothpaste to a more natural and completely fluoride- free. Fluoride is apparently NOT beneficial for the thyroid gland. You´ll find the toothpaste I use here.

Local produce is the best and organic if possible. Why - To avoid all pesticides and poisons and to get pure natural ingredients that do not harm your body, as well as your thyroid gland. None organic meats and processed animal products often contain antibiotics, hormones and other toxins that are super damaging and stressful to the body. Support your local farmer and learn where your food comes from and what they give the animals and how they treat them. 

Strengthen your body with the right dietary supplement and clean food. You will find what supplements I use to balance my thyroid gland here. There i´ll explain what they are good for, and why I use them. I am not sponsored in any way, I buy my products like any other person. When I started out I thought it was a bit confusing and there´s so much information these days and it´s hard to know what to read and what to not. Since I am studying to become a nutritionist and health coach I already got the advantage of getting a lot of information through my studies. These are things that actually have worked for me, my test results shows a total recovery and most important of all: I am feeling great. I recognize my own body again and I got all of my energy back which is the biggest relief. 

I personally do not eat anything that raises my blood sugar, it also includes some fruit (fructose) and some vegetables (with high GI). However, I eat more berries (antioxidants) and green vegetables (chlorophyll), which works very well for me. My body works best with protein from organic locally raised beef, lamb and turkey, wild caught fish and seafood, locally farmed eggs, good fats from avocado, cold-pressed olive oil, coconut oil, some nuts, some seeds, as well as organic vegetables. I use coconut cream and nut milks for creamy stews and smoothies. I use nut flours and other gluten free flours for baking, you can find them here. 

One suggestion is to locally shop for the season. So that you get what grows in the right season. This way, you will not eat food that is imported from the other side of the world and that probably does not contain as much good as you think because they are often picked early before matured so that they can mature during the trip to your country and to not get old before reaching the store. Also like mentioned before. Shop organic to avoid pesticides and other chemicals. 

Sleep properly and make sure you get the right kind of sleep. Sleep before 22:00, 23:00 at the latest.

I have computer and mobile free evenings at least 1 hour before bedtime. Do you have a hard time sleeping? Then it's good to read a book or listen to an audiobook.

I Hope you learned something and that this could be helpful. Do you like this post? Please share it below so that other women can read this and learn more.

X Linda

Follow

 

 

 

Happy New Year - Through my phone

Happy New Year - Through my phone

Vegan & Sugar Free Gingerbread Latte

Vegan & Sugar Free Gingerbread Latte