Golden Hour www.lindahaggh.com.jpg

Hi.

I am Linda, based out of Sweden but mostly traveling the world. Here you will find my travel tips, healthy lifestyle tips, my personal style and lifestyle in general. Thank you for following on my new adventures.

X

Follow me on Instagram

Follow
Detox & Cleanse Naturally

Detox & Cleanse Naturally

Skrolla ner för inlägget på svenska

-this post contain adlinks- 

The body is so unique and detox by itself on a daily basis. The liver uses and needs a lot of antioxidants and enzymes to get rid of toxins and things that should not be in your body. Therefore it is so important to always provide the body with good nutrients. However, when the body is exposed to more toxins than it can actually get rid of, that´s when the body might have a problem to detox itself. The toxins could come from: pollution, bad food, stress, smoking, alcohol, drugs, bad sleep, decease, pharmaceutical drugs/ medicine. The lymphatic system of the body also plays an important role in the bodys own detox process. When the lymphatic system is not working properly it tries everything to transfer and get rid of the toxins. One way is to transfer the toxins to the skin which will cause acne. Other symptoms that the lymphatic system is not working properly could be : 

Feeling tired

Headache/ migraines

Dry skin 

Acne 

Bags/ Dark circles under the eyes 

Water retention 

Feeling sluggish 

Something I´ve noticed is that when I see small signs of cellulites on the back of my thighs I know it is time for a detox/cleanse. They disappear every time I do my detox/cleanse. 

You could simply do a cleanse and support your body and I will tell you how I do mine. There are many programs online and companies offering all kind of detox, but we will do it the right way. Let me just remind you that those 7 days detox programs which tells you to eat tablets that contain laxatives and high amounts of green tea or coffee is NOT healthy for your body at all. It might make you feel light and helps you go to the bathroom  temporarily but it could have a damaging impact on your body and health. 

I suggest if you´re a beginner to the healthy lifestyle to start light and see how many days you could go. Start with 3-7 days and then see if you can make it to 21 days. Then maybe you even want to continue and make it your lifestyle :) 

Day 1-3 

Every day I start with 2 big glasses of warm lemon/lime water followed by a supporting drink for my liver/gut you´ll find a great one here. 

I only drink lemon water, eat organic vegetable and berry smoothies, vegetable broth/soup and good fats like avocado and coconut oil. I also eat chia pudding or smoothie bowls with nuts and seeds. If it is too hard you can add eggs as well on those first days. The whole plan is to support the liver in its own detox process and together with enzymes, vitamins and the fiber drink get rid of unwanted toxins and heavy metals. 

Healthy detox and natural cleanse vegetable broth Photo Linda Haggh.jpg
Healthy detox and natural cleanse leafy greens and herbs Photo Linda Haggh.jpg

Vegetable broth: 

Bring to boil 3 L water 

Finely chop and add : 

2 organic carrots 

3 organic celery sticks  

2 organic yellow onions  

5 organic garlic cloves 

1 table spoon coconut oil 

1 bag of radish  

1 bunch of nettles or spinach. 

6 bay leaves  

1 tablespoon organic turmeric here

1 tablespoon Himalayan salt here

Boil everything on low heat until the carrots become soft

Remove the bayleaves. Mix everything together or eat it as it is. You can add boiled eggs. This is what I eat many times per day the first 1-3 days of my cleanse. 

Healthy detox and natural cleanse coconut oil Photo Linda Haggh.jpg

Day 4-7 

I continue the same but on those days I will also add eggs and some fish. Only wild caught fish and organic free range eggs. 

Day 8 and onwards I continue to eat good and healthy organic vegetables and berries, I will eat high quality organic proteins like wild caught fish, seafood, lamb, turkey, beef, eggs and good fats such as avocado, almonds (soaked), walnuts (soaked), cold pressed olive oil and coconut oil. 

What you should not eat during this time is: Dairy, sugar, grains, corn, processed meats, processed foods, and carbs with high GI.  

During this time you can also support the body with vitamins and minerals such as: 

Multivitamin here for daily support of vitamins and minerals 

Omega 3 with DHA and EPA here against inflammation 

Magnesium here for a good night sleep 

Q10 here for energy

Selenium here as a support to get rid of toxins and heavy metals. 

Healthy detox and natural cleanse Photo Linda Haggh.jpg

Other foods to include during your detox/cleanse is:

Dark leafy greens such as spinach, kale, mangold, ruccola, dandelion 

Berries such as raspberries, blueberries, blackberries

Root vegetables such as sweet potato and beetroot 

Herbs such as coriander, parsley, basil, thyme and rosemary 

During this time it is also important to keep your blood circulation going so at least take long walks. Sauna also works great as well as dry brushing the skin before taking a shower. 

The first week you might feel that it is hard while your body is getting rid of these toxins and you might even feel symtoms such as headache, migraine, moody, angry, irritated, bloating. I promise you that if you make it pass these days then you will feel amazing. More clear skin, energetic, happy, playful, light, not bloated at all. 

For me it is a lifestyle and I try to live as healthy as possible all year around, however I normally do this cleanse twice a year. Once after christmas starting the new year and once after summer time. It works so well for me and It is all about finding your balance really. 

Good Luck :) And don´t hesitate if you have any questions I´ll be glad if I can help. 

X Linda 

Follow

-detta inlägg innehåller annonslänkar- 

Våra kroppar är så unika och avgiftar normalt själva och gör sig av med gifter och tungmetaller. Levern använder och behöver mycket antioxidanter och enzymer för att bli av med dessa toxiner och sådant som inte borde finnas i kroppen. Därför är det så viktigt att alltid förse kroppen med näringsämnen och antioxidanter. Men när fler gifter kommer in i våra kroppar än vad kroppen kan göra sig av med så kan kroppen få problem med att avgifta sig själv. Gifterna kan komma ifrån: föroreningar, dålig mat, stress, rökning, alkohol, droger, dålig sömn, sjukdomar, läkemedel/medicin m.m. Lymfsystemet i kroppen spelar också en viktig roll i kroppens egen detoxprocess. Om levern är överbelastad och om lymfsystemet inte fungerar korrekt använder det alla medel för att överföra och bli av med toxiner från kroppen. Ett sätt är att överföra toxinerna till huden vilket i sin tur orsakar akne. Andra symtom på att lymfsystemet inte fungerar ordentligt kan vara:

Man känner sig trött

Huvudvärk/migrän

Torr hud

Acne

Påsar/mörka cirklar under ögonen

Vattenansamling

Något annat som jag märker när det är dags att hjälpa min kropp på traven är när jag börjar se små tecken på celluliter på baksidan av mina lår. De är borta efter min detox varje gång.  

Du kan helt enkelt göra en cleanse som jag kallar det eller stödja din kropp genom att göra en cleanse/detox och jag kommer att berätta hur jag gör min. Det finns många program online och företag som erbjuder alla typer av detox, men vi kommer att göra det på rätt sätt. Låt mig bara påminna dig om att de 7 dagars detoxprogram som säger att du ska äta tabletter som innehåller laxermedel och stora mängder grönt te eller kaffe är INTE hälsosamt för din kropp alls. Det kan få dig att känna dig pigg och hjälper dig att gå på toaletten tillfälligt men kan ha en skadlig inverkan på din kropp och t.o.m förvärra din hälsa.

Jag föreslår att om du är ny till att påbörja den hälsosamma livsstilen är att börja lätt och se hur många dagar det fungerar för just dig. Börja med 3-7 dagar och se om du kan göra det till 21 dagar. Då kanske du t.o.m vill fortsätta och göra det till din livsstil :)

Dag 1-3

Jag börjar alltid dagen med 2 glas varmt citron vatten och följer sedan upp med Ultra Detox tillsammans med Ultra Balans som stöd för min lever/tarm.

Dessa dagarna dricker jag endast citronvatten, äter ekologiska grönsaker och bär smoothies, grönsaksbuljong/soppa och bra fetter så som avokado och kokosolja. Jag äter även chia pudding och gör smoothie bowls med nötter och frön. Hela tanken med detta upplägget är att tillsammans med bra antioxidanter och enzymer stödja kroppen i den egna avgiftnings processen. Om det känns för hårt kan du lägga till ägg.

Healthy detox and natural cleanse vegetable broth Photo Linda Haggh.jpg
Healthy detox and natural cleanse leafy greens and herbs Photo Linda Haggh.jpg

Vegetable broth: 

Koka upp 3 L vatten i en kastull 

Finhacka och lägg i : 

2 ekologiska skivade morötter 

3 ekologiska selleri stavar 

2 ekologiska gula lökar 

5 ekologiska vitlöksklyftor

1 rejäl matsked kokos olja 

En påse rädisor 

En rejäl knippa brännässlor. Jag brukar plocka på sommaren och frysa in men har du inte det fungerar det med spenat. 

6 lagerblad 

1 msk ekologisk gurkmeja här

1 msk himalayan salt här

1 msk ekologiskt örtsalt här

Koka allt på låg värme tills morötterna är mjuka. 

Ta bort lagerbladen. Stav mixa allt eller ät som den är. Man kan lägga till kokta ägghalvor eller räkor/fisk. Denna äter jag flera gånger om dagen de första 1-3 dagarna. Jag brukar göra den tillsammans med en guacamole gjord på 2 avokado, 1/2 pressad citron, 1 vitlöksklyfta, 1 näve färsk koriander samt lite himalayan salt och peppar. Så gott. 

Naturell kokos olja 

Naturell kokos olja 

Dag 4-7

Jag fortsätter med samma upplägg men här lägger jag till ägg, och viss fisk. Endast vild fångad fisk och ekologiska ägg från frigående höns.

Dag 8 och framåt fortsätter jag att äta bra och hälsosamma ekologiska grönsaker och bär. Jag äter även ekologiska proteiner av hög kvalitet så som fisk, skaldjur, lamm, kalkon, nötkött, ägg samt bra fetter så som avokado, mandlar (blötläggs), valnötter (blötläggs), kallpressad olivolja som dressing och kokos olja.

Vad du inte bör äta under denna tiden är: Mejeri, socker, spannmål, sädesslag, majs, processat kött, halvfabrikat samt kolhydrater med högt GI.

Under denna tid kan du också stödja kroppen med rätt vitaminer och mineraler som:

Multivitamin här som dagligt stöd för kroppen 

Omega 3 med DHA och EPA här mot inflammation 

Magnesium här för god sömn och för att motverka ångest och oro

Q10 här för extra energi

Selen här som stöd vid avgiftning på toxiner samt tungmetaller 

Vill du läsa mer om alla de naturliga livsmedel utan tillsatser och kosttillskott som jag använder så hittar du dem här.

Healthy detox and natural cleanse Photo Linda Haggh.jpg

Annan mat att inkludera under din detox är: 

Gröna bladgrönsaker så som: 

Spenat, grönkål, maskros, ruccola, mangold

Bär så som hallon blåbär, björnbär, lingon 

Rotfrukter så som sötpotatis och rödbetor 

Färska örter så som koriander, persilja, basilika, timjan och rosmarin 

Under denna tiden är det också viktigt att röra på sig och motionera även om det bara är promenader så ska man hålla igång blodcirkulationen. Bastu är även kanon samt torrborstning av huden innan man duschar. Det fungerar så bra för det egna lymfsystemet och sätter även det igång blodcirkulationen. 

Den första veckan kommer du känna att det är svårt när din kropp gör sig av med alla dessa gifter och du kanske känner symtom så som huvudvärk, migrän, dåligt humör, trött, ork lös, arg, irriterad, uppblåst mage. Jag lovar dig att om du tar dig förbi dessa dagar så kommer du att känna dig fantastisk sen. Finare hud, energisk, glad, lekfull, lättare, och inte uppblåst alls. Många slutar då de tycker de får sämre hud osv, det kan hända när kroppen börjar göra sig av med alla slaggprodukter och toxiner. Men ge det lite tid för kroppen att få rensa ut skiten så kommer du få fina resultat sen. 

För mig är det en livsstil och jag försöker att leva så hälsosamt som möjligt året runt, men jag gör normalt denna detoxen för att stödja min kropp och levern lite extra två gånger om året. En gång efter jul någon gång när jag börjar det nya året och en gång efter sommaren. Detta fungerar så bra för mig och det handlar om att hitta din balans och vad som passar just dig.

Lycka till och skriv gärna om du har några frågor. 

X Linda 

Follow
Marbella - Our first trip in 2018

Marbella - Our first trip in 2018

Marbella Hike & Viewpoint

Marbella Hike & Viewpoint